Meditationer & Yoga – våren 2018

 • Medicinbuddha

  buddha-medicine2

  Tillsammans reciterar vi Medicinbuddhas mantra för att motverka ohälsa, olycka och annat lidande, och för att främja lycka, inre utveckling och insikt. Ingen initiering krävs. Alla är hjärtligt välkomna!

  Måndagar kl 17.30 – 18.15 Frivilligt bidrag 20 kr

  Continue reading →
 • Kum Nye Yoga – Öppen grupp torsdagar

  Kum Nye Yoga

   

   

   

   

   

   

   

  Drop-in grupp

  Tid: 18.30-20.00, torsdagar.
  Var vänlig kom 10 minuter innan. Avgift 40:-. Ledig klädsel.

  Planerade dagar: 6/9 – 20/9 – 4/10 – 18/10 – 1/11 – 15/11 – 29/11
  Jämna veckor i höst!

  Plats: Linnegatan 21. Samma byggnad som Hagabion, ingång trappan till höger, andra våning, Föreningen för Tibetansk Buddhism. Det kommer att finnas en temporär ringklocka. För frågor maila: annika@tibetanskbuddhism.se

  Kum Nye består bl.a. av rörelse- och andningsövningar, mantran och självmassage, som leder till att vi finner bättre balans mellan kropp och sinne.

  Kum Nye börjar och slutar med känslor och förnimmelser och medvetenhet om känslor. Först och främst behöver vi lära oss att känna och förnimma.

  Andningen är motorn i vårt varande. Inandningen ger oss energi att leva och med utandningen lämnar den använda energin vår kropp. Så länge vi lever finns andningen där. Ständigt blir den till. Ständigt förändras vi med den. Vi ÄR förändring. Denna flödande energi är vår natur.

  Stress i kropp och sinne är tecken på att energin inte flödar fritt och jämt genom kroppen; att energiflödet hindras. Kum Nye Yoga löser upp dess blockeringar och återskapar ett mjukt och jämnt energiflöde genom hela det inre landskapet.

  För att uppnå effekterna ovan krävs kontinuerlig praktik. I drop-in gruppen kan du pröva om detta är din väg. Du kan få hjälp att upprätthålla din praktik med stöd av gruppen. Den går att kombinera med annan buddhistisk praktik och den går även att praktisera utan en buddhistisk förankring, som yoga.

  Continue reading →
 • Kum Nye Yoga – Praktikgrupp Söndagar

  Kum Nye praktikgrupp ht 2018

  Praktik & studie-gruppen i Kum Nye startar 9 september, kl 10.00-12.45

  I höst kommer gruppen att träffas vid sju tillfällen i sept-dec.


  Innan dess är det en

  Heldag med Kum Nye, söndag 2 sept kl 10.00-12.30

  Om du tidigare inte gjort Kum Nye rekommenderas du att delta på denna heldag ifall du vill vara med i höstens praktikgrupp i Kum Nye. Länk här.


  Kum Nye är en meditativ form av yoga som balanserar upp kropp och sinne, vilket leder till mer närvaro och medvetenhet. Vi kommer dit genom att uppmärksamma känslor och förnimmelser i kroppen, samt arbeta med den speciella Kum Nye-andningen, och olika former av mjuka rörelser.

  De flesta som provat Kum Nye brukar uppleva en påtaglig effekt relativt snabbt. Några upplever att effekten sitter i dagar eller ibland veckor. Sedan är ett av målen att det vi gör kan komma att bli en del av vårt dagliga liv. Att vi kommer bli mer medvetet uppmärksamma på vad som händer i kroppen, och har lärt oss metoder att använda i olika situationer.

  VI brukar säga att första ändamålet med Kum Nye är stressreducering, och sedan är Kum Nye en väg som kan leda så djupt och långt vi önskar. Det är en andlig väg som leder oss mer och mer i kontakt med en inre kunskap.

  Att vi praktiserar i grupp har också en stor inverkan. Det skapar en intensitet som gör att vi har lättare att gå djupare in i övningarna. Fältet som skapas gör allas praktik starkare. Att vi befinner oss i en vacker lokal där mycket utövning gjorts hjälper också till.

  Vi har varit en relativt stor grupp som träffats regelbundet under flera år. Många har varit med länge, och nya har kommit till. Det har fungerat utmärkt att ha både nya och de med mer erfarenhet i samma grupp. Man utgår från sig själv och sin upplevelse. Att det finns andra som har gjort mer är ett stöd. Kum Nye handlar inte om att utföra övningarna ”rätt”, eller att lära sig komplicerade positioner. Utan om att på ett mjukt och vänligt sätt bli varse om vad som pågår inom oss.

  Vi kommer i höst mest att arbeta med de övningar som beskrivs i böckerna Kum Nye Tibetan Yoga och Joy of Being.

  Efter varje klass kommer ett utskick med summering av klasserna och förteckning av övningarna vi gjort. Du kommer även att få ljudfiler så du kan lyssna på klasserna igen.

  Gruppen leds av Stig Albansson som lett grupper i Kum Nye på föreningen i 20 år, och gått de Teacher Trainings-kurser i Kum Nye som getts av Dharma Publishing.

  Har du några frågor kan du maila: Stig

  Tidpunkt: kl 10.00-12.45
  Exakta datum meddelas deltagarna
  Avgift: 850:-

  Betalas till föreningens Plusgiro 831 87 20-3.
  Skicka sedan ett mail till stig@tibetanskbuddhism.se och berätta att pengar är insatta.
  Alltså – först betalning, sedan anmälan. Tack!)


  Vill ni läsa mer om Kum Nye så gå till www.kumnyeyoga.com eller till Dharma Publishing, där ni också kan ladda ner program och instruktioner i Kum Nye. Dharma Publishing har också en kanal på youtube där videor med övningar finns.

  Continue reading →
 • Heldag med Kum Nye – söndag 2 september

  remi-yuan-560057-unsplash

  Stig Albansson kommer att hålla i en heldag med Kum Nye söndagen den 2:a september

  Den är lämplig för alla intresserade, och rekommenderad om du skulle vilja vara med i Praktik- och studiegruppen i Kum Nye i höst, och tidigare inte praktiserat Kum Nye.

  Dagen är en möjlighet att få erfara vad Kum Nye är och få känna på dess unika mjuka och kraftfulla metoder.

  Instruktionerna och övningarna kommer att anpassas till deltagarna. Målsättningen är att både de som är helt nya, och de som har tidigare erfarenhet skall komma att finna dagen givande och intressant.

  Att ägna en hel dag åt något som Kum Nye blir till en slags miniretreat. Man kommer bort från sin vanliga omgivning, och får tillfälle att praktisera tillsammans med andra i föreningens vackra och inspirerande lokal.

  Dagen kommer att bestå av rörelseövningar, andningsövningar, och med stilla sittande före, mellan och efter rörelserna. Även en del självmassage som ingår i Kum Nye Tibetan Yoga kommer att praktiseras. Målsättningen är att du under denna dag kommer lära dig metoder som sedan kan fortsätta praktiseras i ditt dagliga liv.

  Ord som beskriver Kum Nye är: Mindfulness, meditation, meditera med kroppen, balans.

  Vill du läsa mer om Kum Nye, och även se några videor så gå till denna länk: https://www.kumnyeyoga.com

  Under lunchrasten kan man gå ut och äta, eller ha med sig mat och äta i föreningens lokal.

  Porträtt Stig Albansson

  Stig Albansson har lett grupper i Kum Nye på föreningen sedan -98, och gav  2017 en Kum Nye-workshop på föreningen under en helg i september. Initierade och har ansvarat för praktikgruppen som funnits på föreningen sedan våren 2010, och som fått fler deltagare varje termin. Han arrangerade också en Kum Nye-retreat söder om Kungsbacka 25-27 maj i år, och har lett Kum Nye-kurser online under ett års tid.

  Söndag 2 september
  Kl 10.00-16.30

  Pris: 400 kr

  Anmälan
  sker genom att du:

  1) Gör en betalning på 400:- till föreningens Plusgiro 831 87 20-3 eller Swish 123 018 21 21.
  Ange ”Heldag KN 2/9”

  2) När betalningen är gjord skicka då ett mail till Stig på stig@tibetanskbuddhism.se
  och berätta att du betalt.

  När du fått bekräftelse är din anmälan klar och du är hjärtligt välkommen!

  Plats: Föreningen för tibetansk buddhism, Linnégatan 21, Göteborg

  Continue reading →
 • Måndagsmeditation

  meditation

  Vi växlar mellan stillhets och gående meditation och alla är välkomna! Den som vill kan efter meditationen stanna på en kopp te. Kom i så god tid att du sitter på plats någon minut innan meditationen börjar.
  Den som vill veta mer om buddhistisk stillhetsmeditation kan gärna delta på någon av våra introduktionskvällar eller dagar.

  Varje måndag kl 19.00 – 20.30 Frivilligt bidrag 20 kr

  Continue reading →
 • Chenrezig

  4-arm-chenrezig

  Vi träffas och utför en enkel meditation och mantra-recitation över Chenrezig.

  Chenrezig – medkänslans Buddha – räknas som en av de viktigaste och mest kraftfulla av alla de utövningar man kan praktisera inom tibetansk buddhism. Du behöver inga speciella förkunskaper för att delta!

  Om du inte tidigare gjort denna meditation är det bra om du kommer 15-20 minuter i sju, så får du en kort presentation av meditationen!

  För frågor mejla: stefan@tibetanskbuddhism.se

  Chenrezig schemat - Onsdagar Kl. 19.00 -20.00

  DagMånad
  5, 19september
  3, 17, 31oktober
  4, 28november
  12, 26december

  Frivilligt bidrag 20 kr

  Continue reading →
 • Nyingma meditationsgrupp

  Föreningens Nyingma Nyingma meditationsgrupp
  är en grupp på Föreningen för Tibetansk Buddhism i Göteborg med Nyingma-inriktning. som är en av de fyra skolorna inom den tibetanska buddhismen. Metoder inom Dzogchen är unika för Nyingma-inriktningen, i detta fall Longchen Nyingthik traditionen. Meditationerna passar väl för nybörjare, då meditationen och undervisningen är på grundläggande nivå. VI träffas i en ca. 1,5 – 2 timmar och sitter i bland annat stillhetsmeditation och annan typ av grundläggande meditation. Vi reciterar även Padmasambhavas mantra och reflekterar kring ämnen i den välkända boken ”Worlds of My Perfect Teacher” av Patrul Rinpoche.

  Nyingma meditationsgrupp schemat, vissa tisdagar Kl. 19.00 - 20.30

  DagarMånad
  29augusti
  12, 26september
  10, 24oktober
  7, 21november
  5, 19december

  Avgift: rekommenderad frivillig gåva 20 kr

  Plats: Linnegatan 21. Samma byggnad som Hagabion, ingång trappan till höger, andra våning, Föreningen för Tibetansk Buddhism.
  Det kommer att finnas en temporär ringklocka som ni kan trycka på för att komma in i huset. Det går även bra att ringa 0727 – 053 010.

  Inga särskilda förkunskaper krävs. Varmt välkomna!

  Vid frågor, maila till Katja: katja@tibetanskbuddhism.se eller 0727 – 053 010.

  Continue reading →