Meditationer & Yoga – hösten 2017

 • Kum Nye Yoga – Praktikgrupp söndagar

  Praktikgruppen startar 17 september, kl 10.00-12.30

  I första hand är praktikgruppen i höst tänkt för dem som gjort Kum Nye tidigare. De som antingen varit med i gruppen förut, deltar på workshopen 1-3 september, eller gjort Kum Nye på annat sätt.

  Om du inte varit med förut men ändå känner att du väldigt gärna vill delta, så skicka ett mail till Stig, och berätta lite om ditt intresse och bakgrund.


  Kum Nye är en meditativ form av yoga som balanserar upp kropp och sinne, vilket leder till mer närvaro och medvetenhet. Vi kommer dit genom att uppmärksamma känslor och förnimmelser i kroppen, samt arbeta med den speciella Kum Nye-andningen och olika former av rörelser.

  Det kan vara svårt att förstå att detta kan ha så stor effekt, men de flesta som är med säger att det faktiskt händer något påtagligt, ofta väldigt snabbt.

  Att vi kommer tillsammans i en grupp har också en stor effekt. Det skapar en intensitet som gör att vi har lättare att gå in i det vi gör. Fältet som skapas gör allas praktik starkare. Att vi befinner oss i en vacker lokal gör också sitt till.

  Vi har varit en relativt stor grupp som träffats regelbundet under flera år. Många har varit med länge, och nya har kommit till. Det har fungerat utmärkt att ha både nya och de med mer erfarenhet i samma grupp. Man utgår från sig själv och sin upplevelse. Att det finns andra som har gjort mer är bara ett stöd. Kum Nye handlar inte om att utföra övningarna ”rätt”, eller att lära sig komplicerade positioner. Utan om att på ett mjukt och vänligt sätt bli varse om vad som pågår inom oss.

  Med detta sagt så frångår vi vanan att ha en introduktion denna termin. Detta som ett försök för att se om vi kan gå djupare, och närma oss nya delar av undervisningen om vi inte denna gång ägnar de första träffarna åt att gå igenom grunderna igen.

  Ju mer var och en studerar och praktiserar hemma mellan gångerna, dessto mer givande kommer gruppen att bli. Och även om mycket handlar om känslor, så är förståelsen väldigt viktig om vi skall kunna gå djupare i praktiken. Studier och praktik går hand i hand.

  Vi kommer att träffas vid sju tillfällen i höst, på söndag förmiddagar kl 10.00 -12.30.
  Exakta datum meddelas till gruppdeltagarna.

  Gruppen leds av Stig Albansson, som du kan maila om du har några frågor.
  För frågor och anmälan, maila: Stig

  Avgift: 500 kr, som betalas in till föreningens Plusgiro 831 87 20-3. Skicka sedan ett mail till stig@tibetanskbuddhism.se och berätta att pengar är insatta. Alltså – först betalning, sedan anmälan. Tack!


  Se också information om Workshopen i Kum Nye 1-3 september under Lärarbesök-kurser:

  Kum Nye Tibetansk Yoga – Workshop 1-3 september


  Vill du göra Kum Nye mer regelbundet leder också Stig klasser online där man deltar via sin dator eller läsplatta. Många tycker att detta fungerar mycket bra. Du kan läsa om dessa grupper på www.soulbeing.se

  För tillfället är det ett uppehåll i onlineklasserna men de beräknas starta senare i höst.


  Vill ni läsa mer om Kum Nye så gå till www.kumnyeyoga.com eller till Dharma Publishing, där ni också kan ladda ner program och instruktioner i Kum Nye och Kum Nye Meditation. Dharma Publishing har också en kanal på youtube där videor med övningar finns, liksom undervisning och några väldigt fina videor där personer som praktiserat mycket Kum Nye berättar om sina erfarenheter.

 • Nyingma meditationsgrupp

  Föreningens Nyingma Nyingma meditationsgrupp
  är en grupp på Föreningen för Tibetansk Buddhism i Göteborg med Nyingma-inriktning. som är en av de fyra skolorna inom den tibetanska buddhismen. Metoder inom Dzogchen är unika för Nyingma-inriktningen, i detta fall Longchen Nyingthik traditionen. Meditationerna passar väl för nybörjare, då meditationen och undervisningen är på grundläggande nivå. VI träffas i en ca. 1,5 – 2 timmar och sitter i bland annat stillhetsmeditation och annan typ av grundläggande meditation. Vi reciterar även Padmasambhavas mantra och reflekterar kring ämnen i den välkända boken ”Worlds of My Perfect Teacher” av Patrul Rinpoche.

  Nyingma meditationsgrupp schemat, vissa tisdagar Kl. 19.00 - 21.00

  DagarMånad
  12september
  17oktober
  21november
  12december

  Avgift: rekommenderad frivillig gåva 20 kr

  Plats: Linnegatan 21. Samma byggnad som Hagabion, ingång trappan till höger, andra våning, Föreningen för Tibetansk Buddhism.
  Det kommer att finnas en temporär ringklocka som ni kan trycka på för att komma in i huset. Det går även bra att ringa 0727 – 053 010.

  Inga särskilda förkunskaper krävs. Varmt välkomna!

  Vid frågor, maila till Katja: katja@tibetanskbuddhism.se eller 0727 – 053 010.

 • Kum Nye Yoga – Öppen grupp torsdagar jämna veckor

  Drop-in grupp.

  Tid: 18.30-20.00, torsdagar jämna veckor. V.v. kom 10 minuter innan. Avgift 40:-. Ledig klädsel.
  Planerade dagar: 7/9, 21/9, 5/10, 19/10, 2/11, 16/11, 30/11
  Plats: Linnegatan 21. Samma byggnad som Hagabion, ingång trappan till höger, andra våning, Föreningen för Tibetansk Buddhism. Det kommer att finnas en temporär ringklocka. För frågor maila: annika@tibetanskbuddhism.se eller mia@tibetanskbuddhism.se

  Kum Nye består bl.a. av rörelse- och andningsövningar, mantran och självmassage, som leder till att vi finner bättre balans mellan kropp och sinne.

  Kum Nye börjar och slutar med känslor och förnimmelser och medvetenhet om känslor. Först och främst behöver vi lära oss att känna och förnimma.

  Andningen är motorn i vårt varande. Inandningen ger oss energi att leva och med utandningen lämnar den använda energin vår kropp. Så länge vi lever finns andningen där. Ständigt blir den till. Ständigt förändras vi med den. Vi ÄR förändring. Denna flödande energi är vår natur.

  Stress i kropp och sinne är tecken på att energin inte flödar fritt och jämt genom kroppen; att energiflödet hindras. Kum Nye Yoga löser upp dess blockeringar och återskapar ett mjukt och jämnt energiflöde genom hela det inre landskapet.

  För att uppnå effekterna ovan krävs kontinuerlig praktik. I drop-in gruppen kan du pröva om detta är din väg. Du kan få hjälp att upprätthålla din praktik med stöd av gruppen. Den går att kombinera med annan buddhistisk praktik och den går även att praktisera utan en buddhistisk förankring, som yoga.

 • Medicinbuddha

  buddha-medicine2

  Tillsammans reciterar vi Medicinbuddhas mantra för att motverka ohälsa, olycka och annat lidande, och för att främja lycka, inre utveckling och insikt. Ingen initiering krävs. Alla är hjärtligt välkomna!

  Måndagar kl 17.30 – 18.15 Frivilligt bidrag 20 kr

 • Måndagsmeditation

  meditation

  Vi växlar mellan stillhets och gående meditation och alla är välkomna! Den som vill kan efter meditationen stanna på en kopp te. Kom i så god tid att du sitter på plats någon minut innan meditationen börjar.
  Den som vill veta mer om buddhistisk stillhetsmeditation kan gärna delta på någon av våra introduktionskvällar eller dagar.

  Varje måndag kl 19.00 – 20.30 Frivilligt bidrag 20 kr

 • Chenrezig

  4-arm-chenrezig

  Vi träffas och utför en enkel meditation och mantra-recitation över Chenrezig.

  Chenrezig – medkänslans Buddha – räknas som en av de viktigaste och mest kraftfulla av alla de utövningar man kan praktisera inom tibetansk buddhism. Du behöver inga speciella förkunskaper för att delta!

  Om du inte tidigare gjort denna meditation är det bra om du kommer 15-20 minuter i sju, så får du en kort presentation av meditationen!

  För frågor mejla: stefan@tibetanskbuddhism.se

  Chenrezig schemat - Onsdagar Kl. 19.00 -20.00

  DagMånad
  12, 26juli
  1, 9, 23augusti
  6, 20september
  18oktober
  15november
  13, 27december

  Frivilligt bidrag 20 kr